In Nederland staat ons kraanwater bekend als schoon en veilig, maar er zijn nog steeds factoren die de zuiverheid kunnen beïnvloeden. Een waterfilter kan een waardevolle toevoeging zijn aan je huishouden, waardoor je zeker kunt zijn van een optimale waterkwaliteit.
Bij Detox Westland kozen we voor de filters van ZeroWater.
Het waterfilter van ZeroWater verwijdert 99% van alle opgeloste vaste stoffen uit je water, waar andere filters vaak niet verder komen dan 50%
.
ZeroWater filters zijn de enige waterfilterkannen op de markt, die door de NSF zijn gecertificeerd voor het filteren van lood en chroom.
Wat zit er allemaal in ons drinkwater behalve water?
Iedereen is het erover eens dat we in Nederland een relatief uitstekende kwaliteit van drinkwater hebben. Gewoon uit de kraan. Toch komt er meer mee uit diezelfde kraan dan alleen drinkwater. Je ziet het misschien niet, maar er zit meer in dan goed voor je is. Wisselende concentraties van ongewenste en giftige stoffen zoals PFAS, Glyfosaat, Lood, Chroom6 en meer.
Dat maakt het filteren van drinkwater niet alleen zinvol maar vaak ook noodzakelijk. We geven je vijf verschillende redenen waarom.
Het filteren van ongewenste stoffen. In kraanwater zitten veel stoffen die door menselijk handelen in onze drinkwaterbronnen zijn terechtgekomen.
Vervuilde drinkwaterbronnen De kwaliteit van de drinkwater winningen in Nederland is volgens het RIVM beneden peil.
Kalkaanslag. De hardheid van het kraanwater wordt afgemeten aan de hoeveelheid calcium en magnesium.
Smaak. Smaken verschillen. Zo ook over gefilterd water. Meeste mensen vinden gefilterd water lekkerder dan kraanwater.
Giftige sporen van leidingen. Via een immens leiding stelsel wordt drinkwater getransporteerd naar onze huizen. En worden nieuwe onvoldoende geteste materialen binnenshuis toegepast zoals de welbekende flexibele witte buizen.
Welke ongewenste stoffen vinden we in ons drink water?
PFAS door de mens gefabriceerde chemische stoffen (PFAS: poly- en perfluoralkylstoffen)die gebruikt worden in bijvoorbeeld smeermiddelen, voedselverpakkingen, anti-aanbaklagen, blusschuim, waterbestendig textiel en cosmetica. De stoffen, ook wel ‘forever chemicals’ genoemd, breken niet af en komen in het milieu en ons drinkwater terecht. PFAS zijn aantoonbaar gerelateerd aan kanker en andere lichamelijke aandoeningen.
Glyfosaat een pesticide die gebruikt wordt door de landbouw om onkruid te bestrijden. Door uitspoeling komt glyfosaat in het grondwater terecht en uiteindelijk in onze drinkwaterbronnen. Wetenschappers spreken elkaar tegen over de schadelijke effecten van de stof. Sommigen zeggen dat het kankerverwekkend is, anderen weer niet.
Lood lood komt in ons drinkwater door oude loden drinkwaterleidingen, binnenshuis. Concentraties van het materiaal verschillen per plek of zelfs per kraan. Normeringen voor lood zijn de afgelopen decennia doorlopend aangescherpt. Aanvankelijk werd een concentratie van 400 microgram als ‘niet schadelijk’ geacht. Vanaf 2022 is de norm 5 microgram per liter. Naar schatting zijn er in Nederland nog tot 200.000 woningen voorzien van loden leidingen. Maar ook in nieuwbouwwoningen komen loodconcentraties nog voor.
Chroom6 Chroom is een metaal en komt zowel voor in de lucht als in de bodem. In ons drinkwater kunnen verschillende verbindingen van chroom aanwezig zijn. De maximumwaarde voor het totaal aan chroom in drinkwater en natuurlijk mineraalwater is 50 microgram per liter. Er is (nog) geen specifieke norm voor het zeer schadelijke chroom6. Wanneer je chroom6 inademt kan het neusirritaties en neusbloedingen veroorzaken.
Verder zijn er ook lange termijn gezondheidsproblemen, zoals de verandering van genetisch materiaal, maagproblemen, ademhalingsproblemen, nier- en leverschade, een verzwakt
immuunsysteem en kanker.
Clean water, the essence of life
Het drinken van gefilterd water kan de spijsvertering bevorderen door het verminderen van de blootstelling aan verontreinigingen en het bevorderen van een gezonde balans van mineralen in het water.
Gefilterd water kan helpen om schadelijke bacteriën en ziekteverwekkers te verwijderen, waardoor je immuunsysteem beter in staat is om je te beschermen tegen ziekten en infecties.
Regelmatig gefilterd water drinken kan bijdragen aan een gezonde huid en glanzend haar, terwijl het ook je energieniveau kan verbeteren.
Het filter van ZeroWater gebruikt vijf verschillende filtertechnologieën waardoor het mogelijk is om vrijwel alle vervuiling uit het leidingwater te verwijderen.
De eerste laag filtert kleine deeltjes en bezinksel. Daarna gaat het water door een ‘foam-verdeler’ die ervoor zorgt dat het water gelijkmatig verdeeld wordt. Zo kan het filter efficiëntaer filteren. Het water komt vervolgens langs een meerlaags actief koolstof- en oxidatie-reductielegering.
Dit filter haalt alle verontreinigingen en organische stoffen uit het water. Ook voorkomt het schimmelvorming en vermindert de aanwezigheid van chloor en andere zware metalen. De ionisatie-wisselaar haalt de vreemde ionen uit de watermoleculen en geeft deze daarna in zuivere staat weer terug.
Tot slot komt het water langs een ultrafijne zeef die ook de ultrafijne deeltjes verwijdert.
Na al deze filterlagen is het enige wat nog overblijft, heerlijk puur en zacht water, zonder opgeloste stoffen of andere verontreinigingen.
Dat is goed voor je gezondheid en smaakt bovendien veel beter.
De beste manier om de kwaliteit van je drinkwater te testen, is het meten van de TDS waarde in je kraanwater. De Total Dissolved Solids zijn organische en niet-organische sedimenten die in water worden aangetroffen en die bijdragen aan een verschil in smaak en geur. De opgeloste vaste stoffen komen uit een groot aantal bronnen in je watervoorziening: oude leidingen, afvloeiing van strooizout, pesticiden, meststoffen en meer.
Bij elke water filter ontvang je een GRATIS TDS meter.
Met ZeroWater filter je de TDS-waarde naar 0, zodat je echt puur en zuiver water overhoudt. Het ZeroWater filter is het enige filter dat kwik, lood en chroom filtert (NSF certificaat). Het ZeroWater filter verwijdert 99% van alle opgeloste vaste stoffen uit uw water (50 % meer dan andere merken).
Een losse TDS-meter is beschikbaar in onze winkel.
Hoelangje met een filter kunt doen, is afhankelijk van de TDS waarde van je kraanwater en het dagelijks verbruik. De TDS-waarde geeft aan hoeveel opgeloste vaste stoffen er in je kraanwater zitten. Dit kun je meten met een TDS-meter.
Hoe hoger de TDS waarde, hoe sneller een filter verzadigd is.